woensdag 14 oktober 2015

Persoonlijkheidsstijlen

Onderzoek naar menselijk gedrag en persoonlijkheden is iets waar velen zich al aan gewaagd hebben. Maar is dat eigenlijk wel mogelijk, we zijn toch allemaal anders? Met een andere achtergrond en invloeden van buitenaf?

Empedocles (444 B.C.) veronderstelde dat alles voortkwam uit vier basiselementen: aarde, lucht, vuur en water. Iets later (400 B.C.) kwam Hippocrates met het idee dat niet deze externe elementen het gedrag beïnvloeden maar dat het sappen zijn die door het lichaam stromen. Kort gezegd: iemand met een koud en snel sap is dominant en direct, iemand met een warm, traag sap is familiegericht en stabiel. Hieruit formuleerde Hippocrates vier types: Cholerisch, Sanguinisch, Flegmatisch en Melancholisch.

Begin 1900 ontwikkelden mensen als Jung en Marston hun theorieën over het begrijpen van gedrag. Dr. William Marston (ook uitvinder van de polygraaf) schreef het boek "The emotions of normal people". Op basis van zijn onderzoek in de gedragswetenschap is weer veel later de DISC Profielschets ontstaan.

De DISC Profielschets is een online assessment dat bestaat uit 24 vragen. Het meet het voorkeursgedrag en de voorkeurscommunicatie in een bepaalde omgeving. Uit analyse van de gegeven antwoorden wordt een persoonlijke rapportage gemaakt. In hoofdlijnen bestaat DISC uit vier stijlen. In elk mens vinden we iets van elke stijl terug maar vaak is één stijl dominant aanwezig. Ben je benieuwd welke stijlen jij in je hebt en wat dat betekent in je dagelijks doen en laten? Maak kennis met DISC via www.powersessie.nl. DISC is zowel op persoonlijk vlak als binnen een bedrijfscultuur een praktische tool voor inzicht en ontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten