dinsdag 27 oktober 2015

Verandering

Verandering is iets wat veel mensen nastreven maar niet graag aan den lijve ondervinden, zeker niet wanneer deze opgelegd wordt door anderen. Ik denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, het beëindigen van een relatie, een verandering van functie of werkplek. Maar misschien staat op nummer één wel, zakelijk gezien dan, de verandering van visie op de toekomst en de daarbij behorende doelstellingen.
Want wat betekent dat voor jou? Krijg je meer werk toegeschoven? Wordt er in een andere samenstelling gewerkt worden of moet je nóg vaker vergaderen? De meest voorkomende reacties op verandering zijn: "Ik wil wel, maar: eigenlijk doen we dit al, we hebben niet de juiste middelen, mijn collega's zijn nog niet zover, etc." Excuses om verandering te ontwijken.

De kunst is om mensen ervan te overtuigen dat verandering goed is, deze komt wellicht niet zonder obstakels en struikelpunten maar ook hier kun je weer lering uit trekken. Het motiveren van mensen om te veranderen en de energie van ze te verlangen hier met enthousiasme mee aan de slag te gaan is een opgave op zich maar levert als het goed is zoveel mooie dingen op dat het de moeite waard is.

De belangrijkste handvatten om deze positieve verandering te bewerkstelligen zijn:
- het duidelijk communiceren van de visie;
- ervoor zorgen dat de lijnorganisatie de boodschap over kan brengen;
- leer van elkaar, wissel ervaringen uit;
- het meten en vastleggen van resultaten ter bevestiging;
- afspraak is afspraak, achterblijven of passiviteit wordt niet gewaardeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten