dinsdag 1 december 2015

Neurotisch? 5 manieren om sterker te staan

1. Investeer in je carrière.
Vanuit de positieve psychologie krijgen mensen vaak het advies zich minder op hun werk te richten. Voor neuroten geldt het tegenovergestelde, zegt psychiater Bertus Jeronimus. 'Een leuke baan en status zijn bijzonder belangrijk voor hen. Het geeft ze vastigheid en erkenning waar ze naar verlangen.'

2. Durf beslissingen te nemen.
Wie van nature angstig en bezorgd is, heeft de neiging alles bij het oude te laten. Maar de mooie dingen in het leven komen niet vanzelf. Een nieuwe baan vinden, een andere opleiding doen, meer vrienden zoeken of betere woonruimte zoeken: allemaal eng, maar ze leveren ook veel op. Dit soort grote stappen kunnen je geluk langdurig vergroten.

3. Onderzoek jezelf.
Als je weet wat je zwakke punten zijn kun je de invloed hiervan minimaliseren. Ontdek ze door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden op www.hoegekisnederland.nl. Na dertig dagen krijg je een overzicht van je eigen gevoelsleven.

4. Maak het jezelf gemakkelijk.
Voorkom negatieve prikkels bij dingen die niet levensbepalend zijn. Vind je reizen stressvol? Boek dan vooraf en zoek niet pas bij aankomst een hotel. Vind je het moeilijk om op een feestje met onbekenden te praten, ga dan in de keuken helpen. Zo maak je van een stresssituatie een positieve gebeurtenis.

5. Onderhoud een stevig sociaal netwerk.
Familie en vrienden kunnen je in moeilijke tijden steun en hulp bieden, extra belangrijk voor neuroten. Wees dus zuinig op je dierbaren, zeker als je snel boos wordt en ruzie maakt.

(bron: psychologiemagazine dec. 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten